آیا وقت خواندن مقاله را ندارید؟
می توانید به راحتی پادکست این مقاله را گوش دهید.
سخت بودن تعویض سنگ نما باعث شده بسیاری از ما حساسیت زیادی برای انتخاب سنگ به خرج دهیم. در اینجا اطلاعات لازم و مفیدی را در اختیار شما قرار میدهیم که با صرف کمی وقت و مطالعه دقیق مطالب به بهترین انتخاب ممکن برسید.
در ادامه شما را با ویژگیهای کلی یک سنگ نمای عالی و باکیفیت و هر آنچه لازم است درباره آن بدانید، آشنا خواهیم کرد.
نمای ساختمان و انواع آن
نمای خارجی ساختمان رکن اصلی و و موثر بر زیبایی ساختمان است و همچنین به آن استحکام میبخشد. نمای داخلی ساختمان نیز همچون نمای بیرونی زیبایی چشمگیری به ساختمان میدهد. نمای ساختمان به دستهبندیهای زیر تقسیم میشود:
الف) از نظر موقعیت قرارگیری: نمای داخلی (یا نمای درونی) و نمای خارجی (یا نمای بیرونی)
ب) از نظر متریال:
نمای شیشهای (یا نمای اسپایدر)
نمای کامپوزیت (یا نمای آلومینیومی)
نمای چوبی (یا نمای ترمووود)
آجرنما
نمای سنگ ساختمانی (مانند نمای رومی) که سنگ نما موضوع اصلی مطالب بیان شده است.
نمای خارجی ساختمان
در گذشته نقشه ساختمانها بسیار سادهتر از امروز بود اما ساختمانهای امروزی با گسترش ساخت و سازهای فراوان و به روز، نیازمند توجه بیشتری هستند. نمای خارجی ساختمان نیز به عنوان رکنی اساسی در جلب توجه عموم و فضای شهری دارای اهمیت است که علاوه بر زیبایی، به سازه استحکام میبخشد.
ویژگیهای یک سنگ نمای خوب
1.سنگ نما باید مستحکم باشد
به دلیل مواجه بودن نمای بیرونی ساختمان با عوامل طبیعی مانند باد، باران، طوفان، گرما و سرمای شدید، آفتاب سوزان و امواج خورشید و...، نبود یک پوشش مستحکم و مناسب بر ساختمان، خسارات زیادی را برای سازه در پی خواهد داشت. لذا قبل از خرید سنگ نما باید اطلاعات کافی راجب سنگها و انواع آن و همچنین مزایا و معایب هرکدام بدست آورد تا در نهایت با گذشت زمان احساس نارضایتی پیش نیاید.
2. سنگ نما انتخابی باید با محیط متناسب باشد
از ویژگیهای مهم و قابل توجه برای انتخاب سنگ مناسب برای سنگ نما، متناسب بودن آن با محیط است. برای درک بهتر این موضوع به مثالهای زیر توجه کنید.
اگر یک سازه در منطقهای کوهپایهای با آب و هوای سرد و دارای یخبندان ساخته شود، از آنجایی که یخبندان سبب از هم گسستن سنگ میشود، مناسبترین سنگ برای این قبیل مناطق، سنگهایی با تخلخل بسیار کم است تا از صدمه دیدن سنگ نما جلوگیری شود.
اگر سازه در منطقهای با طوفانهایی مکرر نظیر طوفان شن قرار دارد، برای جلوگیری از ساییده شدن سنگ نما و داشتن سنگ با طول عمر بیشتر، باید از سنگهایی با بیشترین مقاومت استفاده شود.
3. سنگ نما باید از نظر کانیهای موجود در خود بررسی شود
کانیهایی نظیر آهن در برابر اکسیژن و سایر مولکولهای هوا دچار اکسید شده و سنگ نما را به زودی فرسود میکند که این فرسودگی در یک نقطه یا در یک بخش بزرگتر از سنگ نما، نقطه ضعف کار محسوب شده و کیفیت سازه را پایین میآورد. پس این مورد باید بررسی شود.
4. سنگ نما باید با تخلخل کم باشد
تخلخل اندک مانع از ورود آب و آلودگی به سنگ میشود (از طرفی سنگ باید قابلیت جذب آب مناسبی داشته باشد تا به ملات بچسبد).
در ادامه به اختصار به سایر ویژگیهای یک نمونه خوب از سنگ نما اشاره شده است:
5.مقاومت بالا در برابر سایش و ترک خوردن
6. قابلیت بالا در برش و صیقل
7. مقاومت زیاد در مقابل بارانهای اسیدی (مخصوصا در شهرهای آلوده)
8. ظاهر مناسب و رنگ زیبا و ثابت
9. دارای ضخامت مناسب و کافی
10 طول عمر زیاد
11. مقاومت زیاد در برابر آتشسوزی
12. مقاومت در برابر تابش مستقیم نور آفتاب
13. مقاوم در برابر ضربه و فشار
14. مقاومت کششی و خمشی کافی و خوب و انعطافپذیر در اجرا
15. عدم جذب آلودگی و غبار
16. قابلیت ترمیم راحت
17. عایق حرارتی بدون نیاز به استفاده از زیرسازی
18. اجرای آسان و سرعتی در تمامی سطوح
19. نگهداری کم هزینه
20. امکان به وجود آوردن شکلهای دستی و ماشینی
معایب انتخاب سنگ برای نمای ساختمان
به علاوه نکات مثبتی که برای سنگ نما ذکر شد، انتخاب سنگ معایبی نیز دارد. البته نگران نباشید چون راهکارهای مناسب آن نیز گفته میشود. تحقیق، کسب اطلاعات صحیح و پرسش و پاسخ با متخصصین مربوطه و در نهایت انتخاب درست سنگ، این معایب را به حداقل میرساند. پس ادامه مطالب را با دقت مطالعه کنید.
سنگ های صیقلی و سنگ هایی از قبیل گرانیت خاصیت مکش زیادی ندارند بنابراین به خوبی به کار نمیچسبند و احتمالا بعد از گذشت مدت زمانی از نما جدا شوند (برای جلوگیری از این کار باید از روشهایی نظیر اسکوپکردن یا رول پلاک کردن استفاده نمود).
گاها سنگها وزن زیادی دارند که در نهایت باعث سنگینی وزن نمای ساختمان خواهد شد.
بعضی از عوامل فیزیکی مانند ذوب و انجماد آب درون حفرهها، یا گاها عوامل شیمیایی مانند هوازدگی باعث تغییر رنگ، شکستگی و جدا شدن سنگ از نمای سازه میشود.
مراحل پیادهسازی نما در درون و بیرون ساختمان توسط گروه ناآشنا با علم ساخت و ساز و فاقد آموزشهای اولیه و استفاده از مصالح سنتی نیز از دیگر دلایل جدا شدن سنگ از نمای سازه است.
اگر در اثر ضربه زدن به سنگ، سنگ از خود صدای شیشه ساتع کند، قطعا سنگی سالم، با کیفیت، بدون ترکخوردگی و پوسیدگی است.
ضخامت سنگ نما
ضخامت لازم برای سنگ در کاربردهای مختلف نمای سنگی متفاوت است و گاها از طریق عملکرد سنگ به خصوص در مقاومتهای خمشی و انعطافپذیری سنگ تعیین میشود.
عواملی نظیر نوع سنگ و کاربرد و مشخصات آن، ابعاد قطعه، بار وارد شده بر سنگ، جهت و محل قرارگرفتن سنگ بر روی نما، شرایط جوی حاکم بر منطقه سازه، طول عمر مدنظر برای سنگ نما، شرایط حمل و نقل، مشخصات معماری، آسانی کار با نمونه و...، تعیین کننده حداقل ضخامت مورد نیاز برای قطعات سنگی هستند.
باید توجه داشت هرچه سنگ نما کوچکتر باشد و ابعاد کوچکتری از سنگ لازم باشد هزینه برش و پولیش آن به مراتب گرانتر است. همچنین سنگ اسلب که سنگهایی با سایز بزرگ هستند، به علت حساسیت انجام فرآیند و تکنولوژیهای لازم برای تولید، قیمت بالایی دارند و اکثرا در دکوراسیون داخلی استفاده میشوند.
چه سنگی برای سنگ نما مناسب است؟
سنگ نما به علت تنوع بالا در طرح و رنگ میتواند در انواع سبکهای نماکاری استفاده شود. سنگهای مورد استفاده در نماکاری انواع مختلفی از سنگ آذرین، رسوبی و دگرگونی هستند که در این بین، سنگ رسوبی از تنوع رنگ و بافت بیشتری برخوردار است. در ادامه سنگ های مختلف را مورد بررسی قرار میدهیم تا به گزینه مناسب برای نمای هر ساختمان برسیم.
سنگ نمای گرانیت
سنگ گرانیت از گذشته تا به حال به علت استحکام بالا و تحمل وزن سنگین کاربرد زیادی داشته است و استفاده از سنگ نما گرانیت در ساختمانهای مذهبی و تجاری رایج بوده است.
گرانیت یک سنگ آذرین درشت دانه با رنگی روشن است که با چشم غیر مسلح نیز قابل شناسایی است. سنگ گرانیت به سختی آلودگی جذب کرده و از این نظر مقاوم است.
ترکیبات معدنی موجود در سنگ گرانیت به آن رنگ صورتی، خاکستری، قرمز یا سفید میبخشد و دانههایی تیره رنگ در تمام سطح سنگ قابل مشاهده است.
سنگ نمای تراورتن
سنگ تراورتن از سری سنگهای رسوبی ریزدانه و دارای بافت بلوری است. از مواد تشکیلدهنده آن میتوان به کلسیت اشاره کرد. سنگ نما تراورتن به طور طبیعی سفید است ولی به رنگهای دودی، قرمز، زرد، شکلاتی، عسلی، کرم، قهوهای یا زنگزده هم دیده میشود. ظاهر ابروبادی سنگ تراورتن آن را انتخابی متمایز از سایر سنگها برای استفاده در زیباسازی نمای داخلی و خارجی میکند. به طور جزئیتر سنگ تراورتن از گرانیت ارزانتر و از سند استون محکمتر است.
سنگ نمای سند استون
سند استون یا ماسه سنگ از دیگر سنگهای رسوبی بوده که حاوی کانیهایی نظیر سیلیس و اکسید آهن است. استحکام زیاد در برابر شرایط جوی نظیر جریان هوا و یخبندانها، جذب آب پایین و چسبندگی کم برخی از ویژگیهای این سنگ است. چون چسبندگی سنگ سند استون به سیمان کم است، برای به کار بردن آن در نمای ساختمان باید از گیره اسکوب استفاده کرد. قیمت آن در مقایسه با سایر سنگها نسبتا ارزان است. سنگ سند استون در نهایت به شکل کلنگی، تیشهای و چکشی قابل استفاده است که نصب آن بدون استفاده از ابزارهای غیرآهنی نیز قابل انجام است. سنگ سند استون به رنگهای زرد و قهوهای دیده میشود.
سنگ مرمر
سنگ مرمر به خاطر آهکی بودن، صیقلپذیری بالایی دارد و به صورت درخشان و براق دیده میشود. سنگ مرمر محتوی کانیهای متعددی است که به خاطر وجودشان به سنگ رنگها، طرحها و جلای زیبایی میبخشند. از دیگر ویژگیهای سنگ مرمر میتوان به استحکام، حلالیت، بافت و تخلخل اشاره کرد. همچنین در شواهد، این سنگ خاصیت درمانی دارد و آرامبخش است ازاین رو در بسیاری از اماکن مذهبی سنگ مرمر استفاده زیادی دارد. از بین رنگهای موجود رنگ سفید، سبز و زرد آن طرفدار بیشتری دارد.
با اینکه سنگ مرمر مقاومت بالایی در برابر بارانهای اسیدی و هوازدگی دارد، اما با گذشت زمان در اثر شرایط جوی احتمال کمرنگشدن آن وجود دارد بنابراین گزینه مناسبی برای استفاده در مناطق سردسیر و فضای باز نیست.
سنگ مرمریت
سنگ مرمریت در مقایسه با گرانیت، سختی ندارد و به علت مقاومت کم در برابر تغییرات جوی و آب و هوایی گزینه مناسبی برای استفاده در نمای خارجی ساختمان نیست. مقاومت سنگ مرمریت در برابر رطوبت، گرما و سرما نیز پایین است. سنگ مرمریت ظاهری شیشه مانند دارد.
نمای داخلی ساختمان
محیط داخلی شامل لابی، پاگرد، دیواره راهپله، دیوار پارکینگ، اطراف ورودی آسانسور و...، با به کارگیری نمای مناسب زیبایی خاصی به ساختمان میبخشند.
در صورت استفاده از سنگ، برخلاف نمای خارجی که از سنگهای مقاوم استفاده میشود، برای طراحی نمای داخلی ساختمان به دلیل قرارگیری در محیطی محبوس و محفوظ، از سنگهایی با مقاومت کمتر استفاده میشود. تراورتن و سند استون بخاطر رگههای موجود در خود و زیبایی در رنگ، پیشنهاد بعضی از طراحان داخلی است.
علت استفاده از سنگ برای نمای داخلی
سنگهای طبیعی به علت زیبایی و همخوانی با سبکهای مختلف نمای داخلی (کلاسیک، مدرن و...)، گزینه مناسبی برای استفاده هستند.
عواملی چون نگهداری و نظافت راحت، به صرفه از نظر اقتصادی، عایق صدا و انتقال روح طبیعت به فضای ساختمان، باعث تمایز سنگ از سایر مواد مورد استفاده برای نما میشود.
سنگها به طور طبیعی رنگ و تنوع بینظیری دارند.
سنگهایی با برش متفاوت و بدون ساب به نام سنگ آنتیک، از انواع جدید سنگ برای به کاربردن در فضای درونی ساختمان هستند که گزینه مناسبی برای استفاده در فضای سالن نشیمن و اتاقها میباشد. سنگهای آنتیک شده اکثرا از نوع تراورتن هستند.
کدام سنگ برای کدام فضای داخلی مناسب است؟
نکته قابل توجه قبل از خرید سنگ، در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی یک منطقه است. همچنین باید بدانید سنگی که برای سرویس بهداشتی و حمام به کار میبریم با سایر محیطها متفاوت است. مثلا مناسبترین گزینه برای ساختن کف، سنگفرش است چون سریعتر از بقیه کفپوشها خنک میشود. گرانیت، مرمر، مرمریت و تراورتن از نمونه سنگهای مناسب برای کفسازی هستند که قبلا به آنها اشاره شد.
نتیجهگیری
نمای ساختمان در استحکام و زیبایی آن نقش بسیاری دارد. سنگ نما به دلیل مقاومت زیاد و رنگهای طبیعی انتخاب مناسبی برای به کارگیری در نما است. سنگ نما نوعی سنگ تزئینی در ابعاد و رنگ و طرحهای مختلف است که با توجه به شرایط آب و هوایی منطقهای که سازه در آن قرار دارد، انتخاب میشود. همچنین سنگهای استفاده شده در هر بخش با سایر بخشها متفاوت است. اگر سنگ بسته به محیط و در موقعیت مناسب خود در نماهای داخلی و خارجی استفاده شود، نتیجه خوبی را به همراه خواهد داشت، پس با کسب اطلاعات صحیح دراینباره، سنگ مناسب و موردنیاز خود را تهیه کنید. همچنین شما میتوانید جهت مشاوره رایگان با تیم پشتیبانی آنلاین سنگ تماس بگیرید
دیدگاه خود را بنویسید